zondag 1 april 2012

Een andere kijk op de geschiedenis van België










(Eigentijds schilderij van de Spaanse furie in Antwerpen, begin november 1576. Het brandend gebouw achteraan is het stadhuis. Dit beeld staat op de cover van het boek. Het hele schilderij hangt in het Museum aan de Stroom, op de tweede verdieping)


Op 24 april publiceert uitgeverij De Bezige Bij mijn nieuwste boek: België, een geschiedenis zonder land. Wat tien jaar geleden begon als een zoektocht naar de roots van onze communautaire disputen, is uitgedraaid op een alternatieve geschiedenis van deze contreien, los van de finaliteit België of Vlaanderen, los van onze magische data 1302 en 1830. Het verhaal van een stuk West-Europa, telkens bekeken vanuit de problemen die zich in de tijd zelf stelden en vanuit wat geschiedschrijvers uit onze buurlanden belangrijk vonden. De flap van het boek vat het resultaat van die zoektocht samen:(op website wpg uitgevers):

Rolf Falter zoekt de achterkant van de geschiedenis op en vindt daar verhalen die ons beeld van het verleden ingrijpend veranderen. Geschiedschrijving bestaat uit vooroordelen, alsof alles zich heeft afgespeeld volgens een uitgekiend scenario. België. Een geschiedenis zonder land is heel anders opgevat.

Falter is een meesterlijk verteller die de geschiedenis tastbaar maakt, en menselijk. Hij vertelt over Julius Caesar, die in Gallië als een ordinaire rover op zoek was naar buit. Over Karel de Grote, de vermeende vader van Europa, die de term ‘Europa’ niet eens kende. Over de Guldensporenslag, die een halve eeuw burgeroorlog in het noorden van Frankrijk op gang bracht. Over België, dat ontstond omdat Fransen en Engelsen het na 150 jaar beu waren om ervoor te vechten.

België. Een geschiedenis zonder land gaat over mensen die vooruit willen in het leven, over trots, dwaasheden, genialiteit en bekrompenheid, passie, moord en berusting. Geschiedenis is een kakofonie, het toeval haar dirigent.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten